IluminatCum sa alegi lumina potrivita pentru living-ul tau
lumina potrivita pentru living-ul tau

Cum sa alegi lumina potrivita pentru living-ul tau

Este bine cunoscut faptul ca majoritatea timpului pe care il petrecem in casa este in living, acest lucru fiind valabil pentru perioadele in care nu luam in calcul orele de somn, ore pe care le  petrecem in dormitor.

     Multe din activitatile noastre le petrecem aici pe timpul sederii noastre in casa, de aceea este important sa ai o lumina potrivita pentru living-ul tau

Desigur, intrebarea ta va fi ce inseamna o lumina potrivita si de calitate, iar pe tema acestul subiect putem avea mai multe discutii.

      Lumina emisa de corpul de iluminat trebuie sa aiba si caracteristicile potrivite living-ului tau, altfel tu nu te vei simtii confortabil, de aceea am scris acest articol sa iti explicam cum sa alegi lampa potrivita living-ului tau si ce proprietati trebuie sa aiba aceasta pentru ca tu sa te bucuri de un confort sporit in propriul living.

       O singur sursa de iluminat nu este indeajuns pentru a ilumina tot living-ul. Din cauza faptului ca vei desfasura mai multe activitati in living, precum uitatul la televizor, petrecutul timpului cu prietenii sau cititul, necesita diverse nivele de iluminat, de aceea este o idee buna sa avem o lumina principala si alte cateva lumini secundare pe care le poti combina in functie de ce activitati vei desfasura acolo.

      Inaltimea tavanului este principala caracteristica pe care trebuie sa o ai in vedere atunci cand alegi corpul de iluminat pentru living-ul tau. Atunci cand camera are un tavan jos, iar aici ne referim la tavanul cu o inaltime egala sau mai mica de 2.5m, iti recomandam lampile tip plafoniera, spoturile, liniile si benzile led, trackline-urile.

image2 image3 image4

Intr-un living ce are un tavan inalt, 2.7m plus, limitele sunt inexistente, asa ca poti alege un candelabru care sa fie potrivit stilului incaperii tale.

image5 image6 image7

sau nu, stilul eclectic fiind o dovada clara a faptului ca obiectele de design pot fi de stiluri diferite, importanta fiind imbinarea lor intr-un mod armonios.

image8

Lumina secundara

Dupa ce ai ales principala sursa de iluminat, poti alege lumina secundara, precum: aplice, veioze, lampadare.

image9 image10 image11

 Unde trebuie amplasate corpurile de iluminat in living

      Principala sursa de iluminat ar trebui sa fie amplasata in mijlocul camerei, iar daca ai o masa, ideal este ca lampa sa fie amplasata deasupra acesteia. Apoi poti alege pozitionarea corpurilor de iluminat secundare astfel incat sa lumineze zonele care nu sunt atat de bine luminate de lampa principala. De exemplu atunci cand sti ca nu vei folosii lampa principala pentru citit, asigura-te ca lumina data de lampile secundare sa fie in planul activitatii pe care o vei desfasura.

      Alegerea lampilor potrivite

        Pe langa ceea ce am amintit mai sus trebuie sa stii si o parte teoretica pentru a putea selecta si combina totul astfel incat sa ai parte de o atmosfera in living-ul tau.

         Ai nevoie sa stii ce este intensitatea luminoasa, cum variatia ei afecteaza numarul lumenilor si intensitatea optima, inclusiv cum culoarea de temperatura este unul din cele mai importante aspecte, insa despe acest lucru vom discuta intr-un alt articol mai detaliat.

       Intensitatea luminii

       Intensitatea luminii resprezinta fractia fluxului luminos pe o suprafata specifica, exprimata in luxi (lx).

Intensitatea luminoasa minima recomandata pentru un living este de 200 luxi si se aplica activitatilor normale precum sunt relaxatul pe canapea, statul cu un musafir sau jucatul jocurilor pe televizor. Pentru citit vei avea nevoie de o intensitate minima luminoasa de 300 luxi, iar atunci cand trebuie sa te concentrezi mai mult sau sa muncesti la calculator ai nevoie de  400 luxi.

        Intensitatea lumenilor

    Intensitatea luminii nu este indicata pe cutia sursei de iluminat, dar intensitatea lumenilor este, de aceea atunci cand cumparati o sursa de iluminat iti recomandam sa folosesti urmatoarea formula: m (la patrat) x nr de luxi= nr de lumeni

Exemplu de calcul al numarului de  lumeni pentru un living ce are 5x 6 m:

30 m ( patrati) x 200 luxi= 6000 lumeni (lm)

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Ai nevoie de ajutor? Contacteaza-ne!